Verleidelijk menselijke software

Anne helpt mensen,
staat dag en nacht klaar,
begrijpt wat je zegt,
doet wat je zegt,
en heeft engelengeduld.

Artikel: Virtuele Anne helpt mensen met hersenletsel

Bel ons: +31 (0)575 787424

<<< Vorige pagina

Virtuele Anne helpt mensen met hersenletsel

Virtuele Anne helpt mensen met hersenletsel

Anne let op het tijdig innemen van medicijnen, kan het nieuws voorlezen en zelf beeldbellen. Een verademing voor mensen die dat zelf niet meer kunnen.

Misha Hofland – Zutphen

Vijftig Zutphenaren beschikken het komende jaar over virtuele assistente Anne, eigenlijk een Ipad-plus. Het eerste exemplaar van de behulpzame blonde dame is gisterochtend officieel in gebruik genomen door Corita ZUidema-Oosterbroek (54). Anne werd ontwikkeld door het Harfsense bedrijf Anne4Care en is bedoeld voor bijvoorbeeld ouderen met beginnende dementie, maar ook voor jongeren met niet aangeboren hersenletsel. De dame kan mensen onder anderen helpen herinneren aan afspraken en medicijngebruik en mensen op die manier structuur bieden. Maar Anne leest bijvoorbeeld ook het nieuws voor, of kan met een extra module op commando beeldbellen. De mogelijkheden zijn legio en alles gaat spraakgestuurd via een tablet.

De Zutphense Zuidema-Oosterbroek heeft een beroerte gehad en heeft daardoor een slecht kortetermijngeheugen. Stiekem heeft ze al een paar weken kunnen oefenen met Anne, tot grote tevredenheid. “Ik was vaak te laat met medicijnen innemen of vergat ze helemaal. Maar ze heeft me nu al zover dat ik daar wel op tijd mee ben.”

De virtuele assistente is niet zozeer ontwikkeld om als zorgverlener te functioneren, maar meer om wat extra aandacht en ondersteuning aan mensen te geven. “Het is zo dat zodra ik een boek weg leg, ik alweer kan zijn vergeten wat ik heb gelezen”, zegt Zuidema. “Dus voor mij is dit echt wel handig, al heb ik nog niet alles onder de knie.”

Zuidema doet wethouder Patricia Withagen donderdag in haar woning voor hoe Anne werkt. De virtuele assistente leest op commando een nieuwsbericht van de Stentor voor en kan dat desgewenst ook op een langzamer tempo doen. De gemeente Zutphen besloot Anne een jaar lang beschikbaar te stellen om te bekijken of het als een nieuw middel vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) gefinancierd zou kunnen worden. Withagen:”We denken dat het soms met het verschil uit kan maken of mensen wel of niet zelfredzaam zijn.”

Anne werd al op kleine schaal ingezet, maar Zutphen is nu de eerste gemeente waar de Harfsense uitvinding breder wordt toegepast. “We hadden pioniers nodig die er iets in zien om Anne door te kunnen ontwikkelen”, vertelt Ellen Steenmeijer van Anne4Care. “We merken al wel dat Anne mensen hun waardigheid terug kan geven, omdat ze niet steeds om dingen hoeven te vragen aan anderen. Het voordeel is natuurlijk dat ze eindeloos geduldig is en ook nog eens 24 uur per dag beschikbaar.”