Verleidelijk menselijke software

Anne helpt mensen,
staat dag en nacht klaar,
begrijpt wat je zegt,
doet wat je zegt,
en heeft engelengeduld.

Artikel: Virtuele Anne helpt herinneren

Bel ons: +31 (0)575 787424

<<< Vorige pagina

Anne helpt herinneren

Virtuele Anne helpt herinneren

Anne is blond, behulpzaam en geduldig en ze verschijnt vandaag op 75 schermen in drie verschillende landen om mensen die last hebben van geheugenproblematiek te helpen.

JUDAH BOLINK – DEVENTER/ HARFSEN

In schalkhaar ontvangt een cliënt van Stichting De Parabool vandaag een Anne. Anne is een uit pixels opgebouwde avatar die via een beeldscherm spreekt, luistert en opdrachten uitvoert: een zogeheten virtuele assistente. Ze moet in dit geval mensen helpen die een slecht functionerend kortetermijngeheugen hebben, een door vergrijzing vaker voorkomend probleem.

Anne is ontwikkeld door het Harfsense bedrijf Virtask en ze verschijnt op een scherm van een televisie, tablet of computer. Ze kan onder meer agenda’s beheren, mensen aan afspraken herinneren, de verwarming aanzetten en boeken voorlezen. Omdat Anne volledig via spraak communiceert, hoeven gebruikers niet de strijd aan te gaan met computers, toetsenborden of knoppen.

Project
De Anne die vandaag wordt uitgereikt, is de eerste virtuele assistente van Virtask in de gemeente Deventer en maakt onderdeel uit van een internationaal project, Living Well With Anne genoemd. Binnen dit door de Europese Unie ondersteunende project werken volgens Ellen Steenmeijer, woordvoerder van Virtask, zeven organisaties uit drie verschillende landen samen: Luxemburg, Italië en Nederland. “Als Virtask hebben wij de leiding. Met technologie zoeken we naar oplossingen om mensen langer zelfstandig thuis te kunnen laten wonen”.Steenmeijer.

Doelgroep
Anne is geen prototype meer. Ze is in ontwikkeling sinds 2012 en in meer dan 150 huiskamers actief. Zo wordt Anne getest in Zutphen, waar 50 hulpbehoevende inwoners de digitale dame via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) een jaar lang mogen uitproberen op kosten van de gemeente. Steenmeijer:” Voor Living Well With Anne willen we een verdiepingsslag maken: hoe kunnen we haar nog beter inrichten voor een specifieke doelgroep. Dat doen we in dit geval door gebruikersonderzoeken, drie jaar lang.”

In totaal 75 mensen die last hebben van geheugenproblematiek krijgen een Anne in huis: 25 in Italië, 25 in Luxemburg en 25 in de omgeving van Deventer. De eerste wordt vanmiddag uitgereikt door wethouder Jan Jaap Kolkman. “Het gaat om een project met een begroting van zo’n 2 miljoen euro. De zeven partners leggen samen 1,3 miljoen euro in, daarnaast ontvangen we zo’n 700.000 euro aan subsidies, onder meer van de Europese Unie”.