Inviting human software

Anne helps people
Your companion, day and night,
Hears you, listens and replies,
Carries out your commands, patiently
Makes computers accessible for everyone

Article: Virtuele blondine gaat Zutphenaren helpen

Call us: +31 (0)575 787424

<<< Vorige pagina

Virtuele blondine gaat Zupthenaren helpen

Virtuele blondine gaat Zutphenaren helpen

ZUTPHEN – Vijftig hulpbehoevende inwoners van Zutphen krijgen volgend jaar een uit pixels bestaande blondine in huis die dag en nacht voor hen klaar staat. Zutphen is daarmee de eerste gemeente in Nederland die virtuele assistenten gaat gebruiken voor ondersteuning bij zorgtaken. Haar naam: Anne.

JUDAH BOLINK – ZUTPHEN

Anne is ontwikkeld door het bedrijf Virtask uit Harfsen en ze verschijnt op een scherm van een televisie, tablet of computer. Ze beantwoordt vragen en voert allerlei opdrachten uit. Zo kan Anne agenda’s beheren, gordijnen sluiten, de verwarming aanzetten en boeken voorlezen. Omdat Anne volledig via spraak communiceert, hoeven gebruikers niet de strijd aan te gaan met computers, toetsenborden of knoppen.

De gemeente Zutphen wil Anne een jaar lang uitproberen. Vijftig mensen uit verschillende doelgroepen, waaronder beginnend dementerenden, krijgen in het voorjaar de beschikking over een tablet met daarop de virtueel assistente ge├»nstalleerd. Dit kost de gemeente in totaal twee ton. De komende maanden worden gebruikt om gebruikers te vinden die Anne gaan uitproberen. Virtask gaat hiervoor in gesprek met de gemeente en zorgorganisaties. Het is volgens directeur Annemarie Johannes van Virtask de bedoeling dat rond april de eerste gebruikers een Anne ontvangen. “Zij beschikken dan een jaar lang over een virtuele hulp in huis.”

De gemeente Zutphen ziet veel mogelijkheden in Anne, zegt wethouder Annelies de Jonge. “Anne kan gebruikers vragen stellen. Dat helpt tegen eenzaamheid, maar vergroot ook de veiligheid. Reageert iemand lange tijd niet, dan kan Anne bijvoorbeeld zelfstandig contact leggen met familie of een zorgverlener. Maar Anne kan ook gordijnen sluiten of de verwarming aanzetten. En mensen die vergeetachtig zijn, kunnen herinnerd worden aan afspraken of medicijngebruik”

Zutphen is volgens directeur Johannes van Virtask de eerste gemeente in Nederland die via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) virtuele assistenten gaat inzetten. “Anne functioneert al wel in enkele verpleeg- en verzorgingstehuizen, maar nog geen enkele andere gemeente pakt dit zo vernieuwend aan. Voor ons en voor Anne is dit een geweldige kans.”